Direktlänk till inlägg 1 februari 2011
På 715 meters höjd över havet i Carpasina-dalen ligger byn,eller rättare sagt hänger byn på den västra bergssidan.Här var en gång de flesta innevånarna engagerade i den dominerande lavendelodlingen.Det odlades stora mängder,och man hade mobila destilliserings-apparater ute i terrängen som man eldade under för att få ut essensen av lavendeln.Den såldes till den franska parfymindustrin på andra sidan gränsen.
Nu är Carpasio,som de flesta mindre orter i hela Europa,en avfolkningsbyggd.
Ungdomarna vill till kusten och till de stora städerna,kvar är den äldre generationen som envist fortsätter att odla sina "terasser". Förutom grönsaker;bönor,pomodori,
zucchini,kål o.s.v så tar man tillvara på oliverna och vindruvorna.Ett ganska slitsamt arbete med tanke på terrängens beskaffenhet.Det mesta måste bäras långa sträckor,både brant uppför och nedför,till farbar väg.
På bilden ser man hur byn fullkomligt badar i sol till långt in på eftermidda´n. Ett gynnsamt klimat för att odla de flesta frukter och grönsaker. Just i dagarna är man i full färd med att klippa ner vinstockarnas fjolårsskott, så att nya kan växa ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
|||||||||
|